Ce să faci atunci când nu te iubești suficient

Relatia ideala presupune ca cei doi sunt imperfecti
August 4, 2020
Cum sa nu ne mai intereseze ce cred altii despre noi!
December 24, 2020

Ce să faci atunci când nu te iubești suficient

Vei fi uimit de ceea ce atragi atunci când începi să crezi în ceea ce meriți. Trebuie doar să te iubești mai mult pe tine. Am repetat acest sfat de atâtea ori clientelor mele cand imi spuneau ca s-au simțit respinse, inadecvate și insuficiente, incat tocmai pentru ele si scriu acest articol.

Nu mă înțelegeți greșit, majoritatea dintre ele asculta ceea ce le spun, insa de foarte multe ori atunci cand sunt puse in cate o situatie in care trebuie sa se gandeasca la ele si sa se puna pe primul plan… uita sa o faca.

Stiu ce este in mintea lor inca de la inceput, fiindca este mai ușor să simți dragoste pentru tine când lucrurile iti merg bine, insa credeti-ma ca fiecare dintre noi ne luptam zi de zi cu cel putin cate o provocare si totusi este vorba de a nu renunta. Când reușești “ceva”, te simți apreciat de cineva sau când te simți bine cu tine, nu bagi in seama persoanele din jurul tau. Doar atunci cand ceva iti merge rau incepi sa te gandesti… “Dar de ce mie mi se intampla asta?”… “De ce nu ma simt bine in “pielea mea”?”… etc

În acele momente de întuneric, dragostea și aprecierea pentru tine insati sunt înlocuite de judecată, ură de sine și critică.

În acele momente când clientele mele sunt în “compania” rușinii, respingerii și inadecvării, le spun să se iubeasca mai mult. Și asta e sincer, mult mai ușor de spus decât de făcut, o stiu din propria-mi experienta.

Construirea unei stime de sine solide este crucială, fără îndoială, insa există diferite moduri de a o construi. Dacă te încadrezi și în categoria persoanelor care se luptă cu stima de sine, iată o altă abordare care m-a ajutat cu adevărat atunci cand eram si eu “in genunchi”.

Nu poți sări de la inadecvare la iubire de sine într-o clipă

Într-o perioadă grea a vieții mele, am vorbit la randul meu cu un terapeut. Mi-a spus, să mă concentrez pe iubirea mea de sine în acele momente întunecate. Când am întrebat-o dacă ea însăși era capabilă de acest sfat strălucit, răspunsul ei a fost „Oh, știu, este de fapt foarte greu, insa nu ceva imposibil”.

Ceva poate suna bine în teorie, dar dacă nu se poate pune în practică, nu se va face nici o diferență. Asa ca va ofer câteva sfaturi mai concrete pe care să le puteti folosi în viața de zi cu zi.

Ani de zile, am avut impresia că iubirea de sine înseamnă a te iubi în orice împrejurare, indiferent de ce se intampla. În vremuri de fericire, succes, satisfacție, recunoștință și bucurie – precum și în momente de întuneric, eșec, mizerie, răni și sentimente de nevrednicie.

Mai târziu, mi-am dat seama că pasul care mi se cerea să-l fac în acele momente era prea mare dintr-o data. Am înțeles că nu poți trece de la a te simți supărat si rănit la a te iubi într-o clipă si a te bucura de tot ce te inconjoara. Este ca și cum ai cere cuiva să meargă pe o scară lungă dintr-un singur pas uriaș. Este imposibil!

Din experiența mea, a încerca să sari prea mult, prea repede înseamnă să te pregătești pentru eșec. Și la ce duce asta? Da, chiar la mai multă frustrare, furie și sentimente de inadecvare.

Nu mă înțelegeți greșit, este minunat să exersezi iubirea de sine și să ne spunem mereu „ma iubesc”. Dar acest lucru poate răsuna cu adevarat in sufletul nostru doar atunci când ne aflam într-un loc oarecum bun.

Când am încercat să ma “aduc” prea mult pe scara iubirii în momentele de stres, disperare și frustrare, propria minte mi-a spus: „Despre ce naiba vorbești ?!” si in loc să las aceste cuvinte să se scufunde, mintea mea mi-a dat o listă lungă de motive pentru care nu mă iubesc în acel moment.

Și știti ceva? Mi-am dat seama că este în regulă. Pentru că este greu să gândim dincolo de ceea ce simțim într-un moment când acea emoție este copleșitoare. Dacă ești furios, ai acces la gânduri furioase. Dacă te simți nesigur, ajungi la gânduri legate de nesiguranță. Dacă te simți plin de speranță, ai gânduri legate de speranță.

Ideea mea este următoarea: trebuie să mergem pas cu pas. Nu ne putem aștepta să simțim iubirea de sine, aprecierea de sine și respectul de sine atunci când nu suntem nici măcar aproape de a simți aceste lucruri. În schimb, trebuie să facem următorul pas logic care ne va ajuta să ne simțim mai bine cu noi înșine. Apoi, din acel loc, putem face un alt pas în direcția corectă.

Înlocuieste dragostea cu acceptarea

Pentru mine, totul s-a schimbat când am dat peste aceste cuvinte: „Sunt suficienta”. In cei cinci ani de cand sunt terapeut , am descoperit că rădăcina atâtor probleme moderne – fumatul, consumul excesiv de alcool, cumpărăturile compulsive, depresia și consumul excesiv – revin la nevoia de a umple un gol interior al tău ca nu te simti suficient de bun cand vine vorba de lucrurile externe.

Deși să ne iubim în toate condițiile ar fi ideal, nu este ușor. Poate că nici măcar nu este realist, fiindca la “prima vedere” nu este ceva palpabil. Și ceea ce mi-am dat seama este că nu trebuie neapărat să simt dragoste pentru mine însami. În schimb, ceea ce trebuie să fac în acele momente întunecate este sa imi ofer un loc de acceptare.

Toate nesiguranțele noastre și, uneori, antipatia fata de noi înșine, provin dintr-un loc în care nu ne simțim suficienti. De data asta stăteam în fața unei mulțimi, transpirând și tremurând si aveam impresia ca nu sunt suficient de competentă. În acele momente în care m-am pus sub semnul întrebării în ședințe și, în consecință, am ținut “gura închisă”, nu m- am simțit destul de desteapta, in momentele în care m-am uitat la fotografiile altora și m-am comparat, nu m-am simțit destul de frumoasa.

Și nu este de mirare că mulți dintre noi nu ne simțim suficienti. Asta ne spun continuu mass-media și publicitatea. „Trebuie să cântăriți atât de mult pentru a fi sexy.” „Ai nevoie de această jachetă pentru a demonstra că ești în trend”, „Ai nevoie de această mașină pentru a le arăta oamenilor că ai reușit”, etc. Una peste alta, ei toti profită de nesiguranțele noastre.

Insa nu uitati ca stima de sine se referă la sentimentul general al valorii de sine. Și pentru a cunoaște și a simți cu adevărat că ești demn, trebuie să simți că ești suficient pentru tine.

Deci, pentru a-ți spori stima de sine, trebuie să-ți spui aceste cuvinte simple, dar puternice: „Sunt suficient”. Pentru a-ți reaminti mereu și mereu (pentru că așa învață adulții: prin repetare) că ești suficient, indiferent de circumstanțe.

Realizarea acestui lucru a fost pentru mine o ușurare enormă. Nu era nimic în neregulă cu mine. Nu a fost nimic important care să fie „reparat”. Nu a fost nevoie să sap în trecutul meu pentru a-mi da seama unde mi s-a “învinețit” stima de sine. În schimb, este vorba de repetare și de a-ți spune că ești suficient.

Dacă ajungi târziu la o întâlnire și te simți prost pentru că îi faci pe toți să te aștepte, spune-ți că, indiferent de situație, ești suficient.

Dacă ești respins, te ridici sau rămâi cu inima zdrobită, amintește-ți în continuare că ești suficient, că ai fost întotdeauna suficient și că întotdeauna vei fi suficient, si ca de fapt acea persoana nu te-a meritat, si credeti-ma ca de cele mai multe ori este adevarat, si se vede asta dupa ceea ce alege in locul tau.

Concentreaza-te pe rata de revenire

Ce ne face să eșuăm adesea? Esecul are legatura cu ridicarea stafetei prea sus dintr-o data. Așadar, chiar dacă am pus-o la un nivel rezonabil trecând de la a ne iubi pe noi înșine până la a ști că suntem suficienti, tot nu ne putem aștepta să ne simțim suficienti 24/24 ore (să fim realiști aici)

Așadar, iată un alt sfat care m-a ajutat să imi revin mai repede decât înainte: când te scufunzi într-o gaură întunecată, nu te concentra asupra motivului pentru care iti lipsește stima de sine, ci asupra ratei de revenire.

Cât de repede poți trece de la a te simți nesigur, inadecvat și rușinos la a-ti reveni si a te simți suficient? Ia în calcul, nu de câte ori cazi, ci de cât de repede reușesti să iti revii. Când te întorci în gânduri și modele negative, folosește-l ca semnal pentru a te intoarce și pentru a-ți reaminti că ești suficient de bun pentru cei ce conteaza in viata ta.

Dezvoltarea, cultivarea stimei de sine și a simțului valorii este crucială în viață. Este cheia oferirii și primirii iubirii. Este ușa către iubire, respect și compasiunea de sine. Și începe cu senzația suficientă, așa cum ești.

Așadar, foloseste cuvintele „Sunt suficient” ca temelie, si amintește-ți asta din nou și din nou, până când mintea ta începe să te creadă. Pune memento-uri pe telefon, note în sertare și scrie „Sunt suficient” pe oglinda de la baie, etc.

Pur și simplu, pregătește-te pentru succes și stimă de sine solidă spunându-i în mod constant minții că, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața ta, ești suficient. „Sunt suficient” este o propoziția mică, dar foarte puternică, care îți va spori stima de sine.

Ori de câte ori te întorci într-o gaură întunecată, amintește-ți că nu este vorba de numărul de cate ori cazi, ci de rata de revenire.

Simțirea suficientă este linia de bază pentru care trebuie să te străduiești atunci când te simți rau. Pentru a-ți reaminti că, indiferent de ce se întâmplă în viața ta, ești suficient… ești suficient de inteligent… destul de frumos… suficient de valoros… destul de bun și suficient de inteligent. Ești suficient și asta este suficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *