Cum sa iti reduci stresul și anxietatea

Tratarea relațiilor toxice și găsirea libertății emoționale
August 23, 2021
Ce sa faci cand simti ca e prea greu sa continui!
September 4, 2021

Cum sa iti reduci stresul și anxietatea

Ai suferit vreodată de stres sau anxietate?

Dacă da, probabil că ai încercat să găsesti ușurare… dar a găsi ceva care funcționează pentru tine poate fi destul de greu. Cu toții reacționăm diferit la diferite remedii, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu fie cel mai bun remediu pentru o alta.

In trecut sufeream mult de stres și anxietate si am încercat o mulțime de remedii diferite, si in final am găsit ușurare într-o activitate pe care nu am considerat-o niciodata că ar fi de ajutor.

La fiecare seminar despre aceste lucruri la care am participat, am pus un milion de întrebări… aveam nevoie să știu totul. Atunci mi-am dat seama ca gândul de a face orice fără să știu fiecare pas în avans mi-a cauzat stresul și anxietatea imensa.

Mereu am iubit arta iar materialele de artă m-au incantat mereu, dar nu mi-am făcut niciodată timp pentru asta, pentru că nu știam ce să fac cu aceste materiale superbe.

Cu ani în urmă, când desenam la scoala, îmi plăcea să văd cum ma exprim creativ în arta… si mi-am adus aminte de acest lucru intr-o noapte friguroasa cand aveam impresia ca nimic nu e bun in viata mea…

Cand am auzit prima dată de această vindecare prin arta pentru anxietate și stres am fost foarte incantata… iar după ce am început să citesc despre toate tipurile de artă creativă pentru adulți și cât de vindecătoare pot fi, am descoperit legătura dintre stres, anxietate și folosirea mâinilor pentru a crea. Atunci mi-am dat seama ca aș putea îmbogăți efectele artei, si aș face o avere.

Si am inceput sa citesc tot felul de carti… despre arta neplanificată și improvizată, despre cât de vindecătoare este utilizarea creativă a mâinilor, care este actul de a folosi mâinile împreună cu imaginația pentru a crea ceva nou, etc.

Din acele cărți, am aflat că utilizarea creativă a mâinilor, care se concentrează mai degrabă pe proces decât pe rezultat, poate ameliora anxietatea și stresul. De asemenea, am aflat că activitatea creativă nu se poate baza pe urmarea unui șablon.

Utilizarea creativă a mâinilor ar trebui să te ajute sa te exprimi. Când urmezi un șablon, nu te exprimi, ci exprimi persoana care a proiectat șablonul. Când faci ceva, mai ales imperfect, ne exprimăm cu adevărat, ceea ce ne ajută să ne ameliorăm stresul și anxietatea. Acesta este motivul pentru care arta care se concentrează asupra procesului spre deosebire de produs este mult mai bună.

Practic, utilizarea creativă a mâinilor, atunci când se face corect, ar putea ameliora anxietatea și stresul în următoarele moduri:

-Câștigi mai multă conștiință de sine.

-Pictarea și realizarea de artă din imaginație evocă gânduri, sentimente și comportamente care ne blochează în experiența normală de zi cu zi. Ne relaxează gândirea și duce la observarea modului în care luăm decizii.

-Devii mai rezistent fiindca pe măsură ce creezi, s-ar putea să descoperi că uneori încerci ceva care nu funcționează exact așa cum ai crezut că o va face. Înveți să accepți acest lucru și pur și simplu continui procesul. Continui și încerci să profiți la maximum de ceea ce ai. După un timp, vei observa că atunci când lucrurile din viața nu merg așa cum a fost planificat sau când ai făcut o greșeală, te poți recupera mai repede și poți merge mai departe.

-Devii mai încrezător în deciziile tale pentru ca prin evaluarea procesului a ceea ce faci, înveți cum sa iei decizii. Proiectele simple au nevoie de multe decizii mici care să ducă la altele mai mari. Pe măsură ce iei decizii și observi că poți face față oricăruia dintre rezultatele lor, începi să ai mai puțină anxietate și mai multă încredere în luarea deciziilor.

-Experimentezi liniștea sufletească și sentimentul de bunăstare. Anumite tipuri de muncă creativă te pun într-o stare meditativă pe măsură ce te concentrezi pe ceea ce faci, fiind strict în acel moment. Acest lucru iti va oferi, de asemenea, toate beneficiile pe care le promite meditația, cum ar fi liniște sufletească și un sentiment de bunăstare care iti va aduce o viață mai puțin stresantă.

Dacă arta nu este ceea ce iti place, atunci sunt disponibile alte tipuri de utilizare creativă a mâinilor, cum ar fi grădinăritul, croșetarea, tricotatul, prelucrarea lemnului sau chiar gătitul.

Te vei exprima și vei deveni mai autonom, mai productiv, fără stres și mai fericit pe măsură ce vei fi absorbit de ceva mai mare decât tine – lucrarea ta creativă.

Important este să alegi una dintre aceste activități creative de care te simți atrasa și apoi să iti faci timp serios pentru aceasta. După ce te vei îndrăgosti de “ceva anume”, nu vei ști cum te-ai descurcat cu stresul înainte să devii creativ. Și o lume nouă minunată se va deschide în fața ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *