Tratarea relațiilor toxice și găsirea libertății emoționale

Cum sa faci față criticilor
August 23, 2021
Cum sa iti reduci stresul și anxietatea
August 23, 2021

Tratarea relațiilor toxice și găsirea libertății emoționale

In foarte multe dintre sedintele mele intalnesc tot felul de oameni cu rani emotionale adanci facute chiar de persoanele care ar fi trebuit sa le apere si sa le fie alaturi. Cam asa isi incepe si o clienta draga a mea poveste vietii ei.

“Eu și soțul meu avem amândoi parintii în viață. Fiica mea i-a întâlnit pe parintii din partea soțului meu, dar ea nu i-a cunoscut pe ai mei. Unii cred că sunt cruda pentru că nu am luat-o la întâlnirea cu ei pe care am avut-o dupa foarte multi ani.

Unii întreabă de ce nu i-am contactat ​​în cei doi ani de când s-a născut singura mea  fiica, si chiar le-aș putea da un răspuns lung și aș putea încerca să explic de ce am renunțat la relația cu ei, insa majoritatea nu înțeleg și am ales să-mi petrec timpul în moduri mai productive.

În schimb, păstrez răspunsul scurt și simplu: sunt toxici.

Asta este! Sunt niste persoane toxice și am terminat să ii mai las să-mi mai mănânce sufletul meu puțin câte puțin doar pentru că împărtășesc ADN-ul meu.

Există o mulțime de sfaturi despre cum să te distantezi de persoanele și de relațiile toxice, dar nu este niciodată atât de ușor pe cât pare. Am avut o mulțime de sentimente mixte în legătură cu încheierea relației cu ei, fiindca au fost întotdeauna o parte a vieții mele, deși în cea mai mare parte negativă.

Adevărul este că eliminarea toxicității din orice zonă a vieții este un proces. Există o anumită cantitate de “doliu” care intră în tăierea legăturilor cu cineva. Este aproape ca și când persoana respectivă ar fi murit, cu excepția faptului că trebuie să te împotrivești dorinței de a o învia, deoarece această opțiune este încă acolo.

Când am început procesul, m-am simțit conflictual. Dintr-o dată, toate relele nu mai păreau atât de rele. Am început să-mi amintesc vremurile bune, si mereu vorbeam iar si iar cu ei si de fiecare data imi faceau din nou rau.

Mi-am amintit că am explorat împreună cu verisorii mei terenul lor. Mi-am amintit că am ales din biblioteca lor completă de filme animate Disney. Mi-am amintit că mă jucam de-a v-ați ascunselea în imensa lor grădină, printre tulpinile de porumb crescute complet, etc… si brusc mi-am dat seama de ceva. Niciuna dintre acele amintiri nu i-a implicat direct pe parintii mei. Și amintirile care i-au implicat… încă îmi lasă un gust acru în gură.

Îmi amintesc de timpul în care m-au forțat să stau la masă ore întregi după ce toți ceilalți terminaseră pentru că nu-mi plăceau spaghetele . Îmi amintesc și momentul în care le-am desenat o poză și mi-au spus că este urâta. Și nu pot să uit când au lăsat pisica noastră de familie să moară în timp ce era în vacanță pentru că nu aveau chef să o hrănească.”

Acestea fiind spuse, dacă si voi vă confruntați cu perspectiva de a elimina o persoană toxică din viața voastra, puneți-vă aceste întrebări:

-Ce aspecte pozitive aduce această persoană în viața mea?

-Cum mă face să mă simt această persoană?

-Relația este reciproc benefică?

-Mă tem de interacțiunile cu această persoană?

Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt în mare parte negative sau va dati seama că încercati să va convingeti că „nu e așa de rău”, este timpul să faceti un pas înapoi din relație.

În multe cazuri, eliminarea toxicității nu necesită încheierea relației. Este posibil să aveți nevoie pur și simplu să vă luați timp și să va stabiliți limitele corespunzătoare înainte de a permite acestei persoane să revină în viața voastră.

Totuși, așa cum a fost cazul clientei mele, persoanele pot fi atât de toxice, iar resentimentul poate fi atât de profund încât era necesar să încheie complet contactul cu persoanele respective. Puteți alege să faceți acest lucru dintr-o dată sau să faceți ca acesta să fie o despartire treptată. Oricum ar fi, trebuie să întrerupeți relația de dragul sănătății emoționale (și uneori fizice).

Este adevărat că vom fi răniți. Copiii noștri vor fi răniți. Dar această durere nu ar trebui să provină de la oamenii în care ar trebui să avem încredere și să pretinda că ne îngrijesc.

Când si-a dat seama de asta, brusc procesul nu mai era atât de dureros. Posibilele consecințe negative pentru păstrarea parintilor în viața ei au fost mai grave decât orice aspecte pozitive pe care le-ar putea aduce in viata ei.

Asa ca in loc să țineți pe cineva în jur pe baza legăturilor biologice sau a obligației percepute, alegeți să vă puneți mai întâi bunăstarea voastra și să vă eliberați de toxicitate. Alegeți să vă înconjurați cu dragoste, sprijin și siguranță și îmbrățișați-vă libertatea emoțională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *